Kinderlogica

Filosoferen op een multiculturele school

 

2 april 2017, Lemniscaat

 

‘Eigenlijk kunnen we niets weten. We dénken het allemaal!’

– Manal, 12 jaar

 

‘De IS zijn geen moslims. Doden is haram.’

– Abdelrachman, 11 jaar

 

Sabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen in Amsterdam-West. Ze praat met haar leerlingen over grote vragen en gaat taboes niet uit de weg. En wat blijkt? De logica van deze kinderen is vaak helderder en directer dan menig debat in de grotemensenwereld. Ze stelt zich open op en luistert echt naar wat iedereen te zeggen heeft, en daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen. En ze wordt ook nog eens stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.

Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving – en wie is dat niet?

‘Misschien moeten we een nieuw woord verzinnen voor de antwoorden bij filosofie. Het is niet goed of fout, het is niet ja of nee, maar allebei tegelijk. “Jee”. Of “na”.’

– Joy, 12 jaar

 

‘Die jaren filosoferen met kinderen hebben mij veranderd. Het gaat erom radicaal bescheiden te zijn over je eigen standpunt en op socratische wijze begrip te hebben voor dat van een ander. Wat er in zo’n multiculturele klas gebeurt, is een afspiegeling van wat er ook in het groot gebeurt, in de samenleving en zelfs in de hele wereld.’

– Sabine Wassenberg

Lees hier een voorpublicatie in tijdschrift Mensenkinderen van januari 2017 en hier een voorpublicatie in de editie van maart 2017.

Voor alle media rondom dit boek (Trouw, NRC, radio, etc) ga hiervoor naar de site van Sabine Wassenberg.

Koop het boek in de betere boekwinkel of bestel het online in de webshop van onze collega De Filosofiejuf.

 

Contact
Maaike Merckens

06 1568 2044

maaike@wonderwhy.nl

KvK

302 496 73

Downloads
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon