Vraag 4 van 12: Wat is belangrijker, denken of voelen?

June 8, 2019

Wie zijn de trainers bij de Opleiding Filosoferen met kinderen?

May we introduce to you... Maaike Merckens!

 

Interviewvraag 4 van 12: Wat is belangrijker, denken of voelen?

 

Het lijkt me dat deze vraag een onderscheid maakt dat in de praktijk niet zo duidelijk gemaakt kan worden. Denken is ook voelen en voelen is ook denken. Stel dat ik hartstochtelijk geloof dat reizen je wereld verrijkt, als ik alleen al aan Frankrijk denk dan word ik al warm van binnen, al die kleuren, smaken, bergen en meren die ik in Nederland niet vind, zijn een bron van geluk op een grijze regenachtige dag in mijn overvolle stadje. Daartegenover komt mijn buurman met het hartstochtelijke geloof dat reizen de natuur verknalt, dat we alles terug moeten zien te brengen in de staat waarin het ooit was, zonder al die vervuilende massa’s die alles wat ooit mooi was  met voeten treden en kapot maken. Het moest maar eens afgelopen zijn met dat gereis. In deze discussie zal ik mijn ergernis niet kunnen onderdrukken en mijn buurman zal mij nooit meer willen zien wellicht (hij mag me echt niet meer..). Als ik hierover filosofeer met met mijn groepen dan, juist door het afstand nemen van mijn persoonlijke standpunt zal ik meer het punt van de buurman kunnen begrijpen en hij mij meer. Alleen al daarom is de vraag mooi en het onderzoek waard.

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Hoe word je een goede gespreksleider?

September 12, 2019

1/4
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archief
Please reload

Contact
Maaike Merckens

06 1568 2044

maaike@wonderwhy.nl

KvK

302 496 73

Downloads
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon