Vraag 11 van 12: Zou filosoferen alle wereldproblemen kunnen oplossen, of is dat iets te optimistisch?

August 29, 2019

Trainer van de FMKJ-Opleiding Sabine Wassenberg:

 

Dat ligt aan wat je precies bedoelt met het woordje ‘kunnen’. In mijn ogen, theoretisch, zou dat inderdaad kunnen! Als namelijk iedereen op school leert filosoferen en dus zelf na te denken, dan heeft iedereen daarmee de tools in handen om zelf tot een wijs persoon op te groeien. In ieder geval zou er bij genoeg mensen de wijsheid de overhand krijgen ten opzichte van populisme, egoïsme en dogmatisme. Zo zouden er dus wijze mensen in de politiek en alle grote bedrijven het voor het zeggen krijgen, die zorgen dat de beslissingen en regels die gemaakt worden inderdaad ten bate zijn van de natuur, de burger en de toekomst. Wat mij betreft kom je dan uit bij een sociaal en groen beleid, en daardoor zal er stukje bij beetje wijzere politiek worden bedreven richting een eerlijke economie, duurzaam, klimaatneutraal, vol tolerantie en op alle fronten harmonieus.

 

En dat allemaal dankzij het zelfstandig leren denken in het onderwijs!

Maar ja of dat echt ‘kan’ gebeuren, is dus een andere vraag. Zou het echt ‘kunnen’ gebeuren of werkt de menselijke wereld zo stroperig dat dit autonome wijsheid-gerichte onderwijs er in de praktijk en globaal niet gaat komen. Dan trek je de conclusie dat het blijkbaar niet ‘kon’. Maar ik geloof dus dat het theoretisch mogelijk is.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Hoe word je een goede gespreksleider?

September 12, 2019

1/4
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archief
Please reload

Contact
Maaike Merckens

06 1568 2044

maaike@wonderwhy.nl

KvK

302 496 73

Downloads
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon