top of page

Bart Mutsaers

Filosoof en leraar

 

De filosofie had Bart al vroeg te pakken. Zijn eerste filosofische gedachte had hij al op de lagere school. Hij vroeg zich toen tijdens het knippen van poppetjes af waar het lijntje bleef als je precies over het lijntje knipte. Na de middelbare school is hij filosofie gaan studeren en heeft aansluitend de lerarenopleiding Filosofie gedaan. Tijdens en na zijn studie heeft hij verscheidene cursussen filosofie verzorgd. Die waren dan thematisch of historisch van opzet. De nadruk lag hierbij op kennis.

 

Sinds een paar jaar is hij weer filosofisch actief maar nu ligt de nadruk op het filosoferen. Omdat je toch meer leert van doen dan van lezen. Na een cursus bij de ISVW en vooral de training bij WereldWijs/WonderWhy is hij in Amersfoort en omgeving bezig om mensen en kinderen te laten filosoferen. Op basisscholen en tijdens filosofische cafés daagt hij de mensen uit om actief aan de slag te gaan met de filosofie.

Daarover zegt hij: 'Die resultaten vind ik nog steeds verrassend en altijd positief. Samen met de deelnemers over die ene vraag of thema nadenken is een spannende zoektocht. Maar het denken houdt niet op bij het einde van de les of bijeenkomst. Ik hoor geregeld dat men dagen later nog steeds bezig was met die vraag.'

En dat is het mooie van filosoferen: de verwondering helpt je verder in je eigen zoektocht naar wijsheid.

 

Meer informatie over de activiteiten van Bart Mutsaers vind je op www.vragendwijs.nl.

bottom of page