top of page

Video's van en over WonderWhy

Vrij West

 

WonderWhy filosofeert met kinderen voor de camera, naar aanleiding van het programma Filosoferen over je Identiteit in het Amsterdamse Stadsdeel West. In deze korte film worden leerlingen van verschillende scholen naar hun wijsheid gevraagd, over de vragen: Is het heelal oneindig? Hoe is het heelal ontstaan? Kun je zeker weten of iets de waarheid is? Heb je respect voor mensen met een andere mening of een ander geloof?

Credits: Bart de Boer van Bunker8 

From the cutting room floor

 

Soms heb je materiaal over dat je niet weg kunt gooien.
Deze twee filmpjes zijn opgenomen tijdens het schieten van het filmpje voor de campagne van Amsterdam West. Bij de montage gold "Kill your darlings", zoals zovaak, in creatieve processen. Maar dit materiaal konden we gewoon niet in de prullebak gooien. 
Pareltjes van wijsheden, ontroerende verwarring, twee jonge filosofen waar je perplex van staat. 

Credits: Bart de Boer van Bunker8 

Hoe stel je de juiste vragen?


Conversations for Change - Hoe stel je de juiste de vragen? Met Maaike Merckens en Maria Gayed

De ziel. Metafysica door 13-jarigen.


WonderWhy filosofeert met leerlingen van het Cosmicus Montessori Lyceum over de ziel. Wat is een ziel? Hoe weet je of die bestaat? Wat doet die? Hoe ziet een ziel eruit? Dit filmpje is gemaakt door Eva van Pelt, Sabine Wassenberg en Maaike Merckens en drie leerlingen uit klas 1 van het Cosmicus Montessori Lyceum in Amsterdam. 

Filosoferen over theaterstuk Strada

 

In samenwerking met Bekijk 't, maakte we met filmmaakster Eva van Pelt dit filmpje van het gesprek. Er was duidelijk een 'slechterik' in het spel, maar hoe zit het met zogenaamde slechte mensen? Zijn de boeven in de wereld ook 'zielig'? 

Leraar 24


Leraar 24 is een online platform met video-materiaal en dossiers voor in de onderwijspraktijk. Zij maakten een filmpje over de lesvorm filosoferen met kinderen. In hun eigen woorden: "Vandaag de dag wordt er steeds meer aandacht geschonken aan filosofie in het onderwijs. Zowel in het primair als voortgezet onderwijs trachten docenten vorm te geven aan deze nieuwe tak van onderwijs. Maar hoe filosofeer je met kinderen? Waaraan moet een goede les voldoen? Welke vaardigheden heb je als leraar nodig en hoe ontwikkel je die?" 

Voor dit filmpje spraken ze met Sabine Wassenberg en Maaike Merckens van WonderWhy en bezochten ze een les. 

bottom of page