top of page

Maaike Merckens-Bekkers

Oprichter WonderWhy sinds 2007, juriste, filosofe

 

Mr. drs. Maaike Merckens-Bekkers (1961) is juriste en filosofe. Maaike is na een internationale carrière in het bankwezen filosofie gaan studeren. Ze is filosoof op een socratische manier, Ze stelt graag vragen om het denken te verdiepen en te verhelderen. Om nieuwe inzichten te laten ontstaan. Het onderzoeken en in  gesprek willen gaan met een ander definieert haar als filosoof.

Sinds 2007 faciliteert ze het onderwijsveld en filosofeert ze met kinderen en jongeren binnen -en buitenschools. Ze heeft veel ervaring in het aangaan van moeilijke gesprekken. Daar waar het schuurt in fundamentele opvattingen over de wereld. Juist daar is filosofie met haar wortels in de verwondering wezenlijk.

Samen met Sabine Wassenberg schreef ze twee boeken om het filosoferen toegankelijk te maken, Ik zag twee beren filosoferen en ik zag twee apen wetenschapen. Ze verzorgt trainingen, workshops en een opleiding filosoferen met kinderen en jongeren. Ze is vakcoördinator wetenschapsfilosofie aan de Universitaire Pabo van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast docent cultuurfilosofie aan de Artemis Academie. Maakt filosofische kinderpodcasts met Filosoofje. Is verbonden aan WhosRight? een mensenrechtenproject en is trainer Weerbaar Opvoeden.

maaike1.jpg

Maaike


 

"Filosoferen betekent voor mij: zelf nadenken. Nadenken over levensvragen of vragen waar meer dan één antwoord op bestaat. Vooral aan de 'wat is?'-vragen beleef ik veel plezier. Wat is geluk? Wat is opvoeden? Wat is denken? En ga zo maar door. Je denkt dat je het antwoord weet, maar telkens kun je weer een nieuwe invalshoek kiezen met een heel andere uitkomst. Fascinerend. Filosoferen met kleine en grote mensen geeft een enorme voldoening als je bereid bent goed te luisteren en je open te stellen voor de ander. Je wordt er wijs en gelukkig van."

bottom of page