top of page

Vraag 5 van 12: Word jij gelukkig van filosoferen?

Wie zijn de trainers van de Opleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren?

May we introduce to you.... Sabine Wassenberg

Vraag 5: Word jij gelukkig van filosoferen?

Sabine: Ja. In mijn ervaring is het noodzakelijk om bepaalde filosofische vragen te stellen, simpelweg omdat ze bestaan. De vraag ‘wat was er voor het begin van het universum?’ of ‘wat is liefde?’ zijn wat mij betreft fascinerend en in bepaalde fases van mijn leven ook vragen waar dringend antwoord op gegeven moest worden. En zo waren er nog wel meer, bijvoorbeeld ‘Wat is een ik? Wat is identiteit? Wat is bewustzijn? Hebben we een vrije wil?’ Omdat ik het zelf zo beleefd heb, geloof ik dat filosoferen voor sommige mensen hoort bij hun persoonlijke ontwikkeling, ze maken zoektochten die cruciaal zijn voor hun ontplooiing. En ook voor kinderen en jongeren dus al! Het is niet zozeer dat ik gelukkig wordt van de opbrengst van het filosoferen, want dat is op zichzelf nogal onbevredigend: er is nooit een definitief antwoord. Maar ik word wel gelukkig tijdens de activiteit van filosoferen. Je voelt dat je mentaal flexibel moet zijn om je verstand steeds weer om zulke onmogelijke raadsels heen te vouwen. En de vragen zelf, ook al zijn ze per levensfase verschillend, blijven fascineren, net alsof je naar je lievelingskunstwerk kijkt of luistert naar je favoriete (klassieke) muziekstuk.

Featured Posts
Recent Posts
Archief
bottom of page