top of page

Vraag 7 van 12: Wat ben je liever: een ongelukkige Socrates of een tevreden varken?

Wie zijn de trainers van onze Opleiding Filosoferen met Kinderen/Jongeren?

May we introduce to you... Maaike Merckens!

Maaike: Een ongelukkige Socrates of een tevreden varken?

Dit vind ik een hele lollige vraag. Wat bedoel je daar precies mee? Word je per definitie ongelukkig als je denkt zoals Socrates dat iedere dag placht te doen op het marktplein? En kan een varken niet denken en is hij daardoor misschien wel heel erg gelukkig?

Of bedoel je er niets mee maar kan ik mijn eigen invulling geven aan de vraag en hem naar believen beantwoorden?

Als het gaat om de eigenschappen die je toeschrijft aan Socrates, dan wel het varken, dan ben ik zeker liever tevreden. Maar als het gaat om het zijn van een varken, dan toch maar liever Socrates. Ik kan me niet voorstellen wat het is om een varken te zijn, alleen al omdat ik een mens ben. Juist de verschillende concepten die je gebruikt in je vraag, het ik, het zijn, ongelukkig, Socrates, tevreden, varken maken dit een filosofische vraag waarmee je je jaren kunt vermaken. En het uitpluizen daarvan verheldert weer mijn denken. Leuk!

Featured Posts
Recent Posts
Archief
bottom of page