Verdieping Filosoferen met Kinderen en Jongeren

Dag 2: Logica

26 maart 2022 of 25 maart 2023


Een follow-up na de Tweedaagse Training. Deze trainingsdag is afzonderlijk te volgen, maar ook in combinatie met Dag 1, als volledige Verdiepingstraining.


Heb je al kennis gemaakt met filosoferen met kinderen/jongeren, maar ben je op zoek naar concrete manieren om ermee aan de slag te gaan in de praktijk? Of weet je eigenlijk wel hoe je dat kunt doen, maar wil je weten hoe je meer diepgang kunt creëren? Probeer je het zelf al weleens uit, maar wil je ideeën, ervaringen en tips van anderen horen? 

In deze verdiepingscursus versterk je jouw vaardigheden om een filosofisch gesprek te begeleiden. Je leert sterke argumenten te onderscheiden van drogredenen. Je creëert diepgang in een filosofisch gesprek. Ook krijg je didactische tips aan de hand van realistische voorbeelden uit het onderwijs. We werken vanuit een viertal bekende filosofische vraagstukken. De Socratische, verwonderende houding staat centraal.
 

Inhoud Dag 2: Logica

Om een goede gespreksleider te zijn is het belangrijk dat je zelf de redeneringen die de deelnemers maken op waarde kunt schatten. Maar heb je zelf helder wanneer iets een logisch kloppende redenering is en wanneer niet? 

In deze training leer je allerlei vormen van drogredeneringen te herkennen, buig je je over verificaties en falsificaties en doorgrond je de logica van Aristoteles' syllogisme. Allemaal zeer bruikbaar in het gesprek.

Zo kom je nog beter beslagen ten ijs om ook in het filosofische gesprek de deelnemers nóg kritischer te leren denken.

 

Voor wie?

Voor iedereen die in het onderwijs of in de opvoeding met kinderen/jongeren filosofeert en hier een verdieping in wil aanbrengen (leerkrachten, pedagogisch medewerkers, HVO'ers, ouders/ verzorgers). Deze training is ideaal als follow-up na de Training FMK/J van WonderWhy en Wereldwijs.

 

Waar: 

In de bovenzaal van Herberg de Prins
Hoogstraat 50
5258 BE Berlicum (Noord-Brabant)

 

Wanneer:   

Zaterdag 26 maart 2022, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag 25 maart 2023, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Wie geven deze training?

Karen Faber: orthopedagoge en filosofe (1982) bij Wereldwijs Filosoferen en/of
Maaike Merckens: juriste en filosofe (1961) bij WonderWhy en/of
Sabine Wassenberg: filosofe, schrijfster, trainer (1981)

 

Kosten:  

249 euro.

Vroegboekkorting (boeken vóór 1 februari): 10%.

Inclusief lunch en koffie/thee.   

Vanwege de registratie van WonderWhy bij het CRKBO zijn de tarieven vrijgesteld van btw.

 

Inschrijven:

Inschrijven kan door het invullen van het online inschrijfformulier.